Vooruitgang Vergt Wilskracht

Verslag Kolding 2015

KOLDING 2015

Het Jeugd handbaltoernooi in Denemarken; het was fantastisch!

Veel leuker dan schoolkamp, het was top, ik vond het supergaaf, heel erg bedankt voor alles, vet leuke ervaring. Dit waren de meest gehoorde kreten van onze jeugdteams na afloop van het Jeugd handbaltoernooi in Denemarken.

Vertrek

De reis begon op vrijdag 3 april. Uitgezwaaid door ouders, opa’s en oma’s, broers, zussen en kennissen vertrokken 52 jeugdspelers en begeleiders naar Kolding voor deelname aan een internationaal Jeugd handbaltoernooi. Na een busreis van ongeveer 9 uur kwamen we aan in Kolding. Daar hoorden we dat we voor de overnachting naar Lunderskov moesten; een dorpje 20 kilometer verderop. Nadat de luchtbedden en slaapzakken in de lagere school van Lunderskov gereed waren gemaakt vertrokken we weer naar Kolding.

De opening van het toernooi

In Kolding was het eerst tijd om te eten. Na een lange tijd wachten mochten we opscheppen uit kratten met sla met erwten, witte rijst, cordon bleu en saus. De sla bleef favoriet gedurende de rest van het toernooi. Daarna samen met 2700 andere deelnemers naar de grote hal voor de openingsceremonie. Gewapend met grote VVW-vlag en de Nederlandse vlag waren we klaar om als team een ronde te lopen voor het publiek. Maar ………………. een vlaggenceremonie in Denemarken is echt iets anders dan bij ons. Een Deense jongen liep een rondje met de Nederlandse vlag en ondertussen werden de namen van de deelnemende Nederlandse teams voorgelezen. De spreker had daarbij duidelijk moeite met de naam VVW. Johan kon de vlag weer opbergen. Vervolgens reed Loek ons met de touringcar terug naar Lunderskov. Verrast ontdekten we dat Handbalschool Twente in de schoollokalen aan de andere zijde van de gang verbleef. Samen genoten we nog van een hapje en een drankje en gingen we (uiteraard te) laat slapen.

De eerste dag van het toernooi

’s morgen moest het meisjes C-team vroeg uit de veren. Na een goed ontbijt in de school konden we lopend naar de sporthal waar de eerste wedstrijd om 8.00 uur zou beginnen. Helaas hadden een paar Denen ons de verkeerde hal gewezen. De hal die we moesten hebben bleek in Kolding te liggen! Snel in de bus. Onderweg de trainingsbroeken al uit, de sportschoenen aan en in Kolding hardlopend naar de hal. Daarna konden ook de Meisjes B en de Jongens B naar hun hal worden gebracht. Alle jeugdteams moesten even slikken bij het zien van de tegenstanders: veelal meiden en jongens die 2 jaar ouder leken en ook nog eens flink breder dan wij. De bal leek wel een maat groter en droop van de hars. Bij de begroeting deelden we stroopwafels uit aan de tegenstander. Volgens het reglement is een presentje uit eigen land gebruikelijk. Met lege handen keerden de spelers weer terug naar de kant. Geen presentjes gekregen van onze tegenstanders, maar die waren op hun beurt wel heel blij met hun stroopwafels. Alleen de jongens hadden geluk. Zij hebben tijdens het hele toernooi één vaantje gehad, wat nu nog steeds door hun coach als een schat wordt gekoesterd.

Niet gewend aan het spelen met hars vloog de bal op voeten, over de zijlijn en tegen elkaar aan, maar niet in het doel zoals eigenlijk de bedoeling was. De meeste wedstrijden werden met grote cijfers verloren. Dit was te verwachten. Denemarken is het land waar tophandbal wordt gespeeld. Het ging wel steeds beter en het meisjes B-team wist zelfs een wedstrijd te winnen. Omdat de teams in verschillende hallen kilometers ver uit elkaar speelden, konden we niet alle wedstrijden van elkaar zien. Waar dat wel kon werd bij ieder doelpunt gejuicht en gezongen. ‘s Avonds konden de spelers naar de disco in de grote hal in Kolding. De begeleiders kregen in een ruimte boven de hal de speelschema’s voor de volgende dag uitgereikt. Samen met de begeleiders en spelers van Twente werd het in Kolding en later ook in de school nog een gezellige avond.

De tweede dag

Loek zorgde ervoor dat iedereen weer op tijd op z’n plek terecht kwam. Nu konden we meer wedstrijden van elkaar zien. De sfeer was ontzettend goed. Helaas zat er vandaag geen winst meer in. Door een ongelukkige valpartij brak Merel ook nog haar pols. Na een bezoek aan het ziekenhuis en veel pijnstillers kon ze zich gelukkig weer bij ons melden en had ze toch nog een leuke avond. Als afsluiter werd er nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen Twente gespeeld. De vermoeidheid sloeg toe en dat was te merken. ’s Avonds keken we naar de finales in de centrale hal. Er mag heel veel in Denemarken. We vroegen ons af wat je moest doen om direct een rode kaart te krijgen. Onze jeugd heeft er goed leren aanpakken en verdedigen. Terug in de school werden er spelletjes gedaan, haren gevlochten, gezongen en gekletst.

Terug naar huis

De volgende dag kostte het zichtbaar moeite om wakker te worden. Er werd nog een laatste foto van alle spelers gemaakt. In de bus terug was het stiller dan op de heenweg. Om 19.00 uur kwamen we weer aan bij de Westrand. Doodmoe, maar vol verhalen en heel enthousiast ging iedereen naar huis. Thuis bleef de What’s app maar pingen….. “wat was het leuk”, “bedankt”, “volgend jaar weer?” Als het aan ons ligt wel.

Dit fantastische weekeinde was alleen maar mogelijk dankzij de grote inzet van de jeugd, de begeleiders, maar vooral ook door onze sponsors en buschauffeur. Dankzij de nieuwe shirts, de stroopwafels, het verse fruit, het vervoer en geldelijke bijdragen konden we dit weekeinde voor onze jeugd organiseren. Wilt u zelf zien hoe het gegaan is in beeld en geluid? Ga dan naar onze facebookpagina VVWKoldingVVW en onze crowdfundingpagina www.hetluktons.nl. Daar staan een film en foto’s voor u klaar.

De meisjes C1 hebben zich geplaatst voor het NK. Op zaterdag 18 april gaan ze voor de titel in Amsterdam. Komt u hen aanmoedigen?

Oud papier

Nog geen indeling bekend.

Zaaldienst

Nog geen indeling bekend.